Štern: FIBA je jednim potezom direktno uticala na otkaze u SAD

|   Sport
Dugogodišnji čelnik najjače lige sveta smatra da je ovakav potez najviše uticalo da Amerikanci ne dođu u najjačem sastavu na Mundobasket.
Foto: YouTube printscreen

Dejvid Štern, nekadašnji komesar NBA lige, smatra da su čelni ljudi FIBA pogrešili kada su Svetsko prvenstvo pomerili da se igra neparnim godinama. 
Dugogodišnji čelnik najjače lige sveta smatra da je ovakav potez najviše uticalo da Amerikanci ne dođu u najjačem sastavu na Mundobasket. 
 

“FIBA je pogrešila kada je odlučila da se Svetsko prvenstvo održava neparnim godinama. Rezultat toga je da zahtevate od igrača da igraju na Svetskom prvenstvu, zatim imaju sezone u klubovima i potom igraju na Olimpijskim igrama. Mislim da je to uticalo da igrači biraju između dva velika međunarodna takmičenja. Sviđa mi se što je mnogo mladih igrača dobilo priliku da igra na Svetskom prvenstvu, nadam se da će pobediti”, izjavio je Stern pre nego što je Francuska u četvrtfinalu šampionata u Kini pobedila SAD. 

U našem primeru, igrači poput Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Nikole Jokića i drugih NBA igrača neće imati mnogo vremena za odmor, pošto ih sada očekuju duge NBA sezone, a potom i kvalifikacije za OI, a onda se nadamo i Olimpijske igre. 

POdsetimo, do prošlog Mundobasketa 2014. godine u Španiji, Svetska prvenstva su se održavala svake četvrte, parne godine. Novi ciklus je počeo ove godine šampionatom u Kini, a naredno prvenstvo sveta biće organizovano 2023. godine u tri zemlje, Filipinima, Japanu i Indoneziji.