Upravljanje saobraćaja softverom

|   Info
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora sa nemačkom kompanijom Simens, da će adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem biti postavljen na 322 beogradske raskrsnice sa semaforima.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Vesić je rekao da uspostavljanje tog sistema znači da će te raskrsnice biti u jednom sistemu i da će se na njima dužina stajanja ili prolaza saobraćaja određivati softverski na osnovu gustine saobraćaja i tako će se kreirati "zeleni talasi".

Beograd danas ima 650 raskrsnica sa semaforima i njima se, osim na četiri deonice, upravlja ručno i po režimu koji je unapred utvrđen i koji se ne menja u skladu sa promenama stanja na ulicama, naglasio je Vesić.

Od 2021. godine imaćemo 322 raskrsnice na kojima će softver na osnovu merenja gustine saobraćaja, satelitskim i putem kamera, određivati režim saobraćaja na semaforima, dodao je Vesić i ukazao da će primenom novog sistema gužve u saobraćaju biti manje za oko 15 odsto.

Reč je o trogodišnjem projektu, što znači da će 2021. godine Beograd imati zaokružen adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem na 322 raskrsnica sa semaforom, a vrednost ugovora je preko 2,8 milijardi dinara, rekao je Vesić.

Ugovor sa Simensom je u ime grada Beograda potpisao gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.