28. „Dani Zorana Radmilovića“ - drugo festivalsko veče

|   Život
U Zaječaru je nastavljen pozorišni festival 28. „Dani Zorana Radmilovića“. U prepunoj sali teatra druge festivalske večeri izvedena je predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf“ , koprodukcija Ulisis teatra iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta.
Foto: Pozorište Zoran Radmilović

 

Publika je frenetičnim aplauzom nagradila glumce, posebno barda eks – ju glumišta Radeta Šerbedžiju u ulozi Džordža, za koju je očekivano dobio Zoranov brk, ali  statuetu Zorana Radmilovića za pozorište u kome nastaju ovako sjajne predstave, koju mu je uručio gradonačlenik Zaječara Boško Ničić.

Foto: Pozorište Zoran Radmilović

„Uz čamac Gage Nikolića, sada uz sebe imam još jednog svog velikog prijatelja, da zajedno plovimo ka nekim novim visinama“  kazao je Šerbedžija zahvaljujući na poklonu.

U ovom čitanju drame autora Edvarda Olbija koju rediteljski potpisuje Lenka Udovički, u ulozi Marte je Katarina Bistrovič Darvaš, glumica Zagrebačkog kazališta mladih. Mlađi bračni par igraju Milan Marić i Romina Tonković. Njih četvoro su izuzetno uverljivo oživeli nezadovoljstvo, razočarenje, zlobu, pakost u bračnim odnosima. Briljirao je Šerbedžija demonstrirajući raskoš glumačkog talenta i lako, na ciničan i duhovit način odigrao sve nijanse nezadovoljstva zarobljenika u lošem braku.

U subotu je otvoren 2. Festival malih pozorišnih formi. Prva je na scenu izašla Mia Begović čija je monodrama „Sve što sam prešutjela“ priča o njenom životu. Komad je pun samoironije i istine i prožimaju ga situacije iz života, ima i bolnih trenutaka o smrti njene sestre. Tek po gledanju ove predstave, menja se uvreženo uverenje da je umetnički život glamurozan, budući da publika postaje svesna da je glumački hleb težak, gorak i naporan.

„Glumac ne postoji bez publike, bitna je i kritika, ali je publika ono što nas drži.Ovu monodramu sam puno puta igrala, ali je uvek iznova drugačija i zahteva mnogo koncentracije. Što sam starija, imam veću odgovornost, jer publika s punim pravom očekuje više od vas“ kazala je Mia Begović.
U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, na sceni zaječarskog pozorišta izvedena je lutkarska predstava za odrasle „Hronolog“ Državnog kuklen teatra iz Vidina, koja je putoavnje izvan vremena i univerzuma. Ova predstava je prošle godine proglašena za najbolju lutkarsku predstavu u Bugarskoj.

Kako objašnjavaju akteri ove nesvakidašnje lutkarske predstave, koja se radi u interakciji sa publikom, oni uz pomoć minijaturnih lutaka prikazuju univerzum malih, emotivnih i diskretnih bića koja neumorno rade, tako što grade i ruše svoj svet.

U nedelju  je na programu predstava „Dok nas smrt ne razdvoji“ po tekstu Mirle Furlan i u režiji Predraga Mikija Manojlovića. Početak je u 20:00 sati. Festival malih pozorišnih formi biće nastavljen u 18:00 sati u Centru za kulturu u Kotlujevcu  „Krojcerovom sonatom“ u režiji Nebojše Bradića, u  kojoj igra Vlado Kerošević.